Το μεγαλύτερο δώρο…

Μια από τις αγαπημένες απολαύσεις και αποδράσεις ταυτόχρονα από την καθημερινή πιεστική επαγγελματική μου πραγματικότητα (όταν έχω την δυνατότητα να το κάνω) είναι μια βόλτα από το βιβλιοπωλείο ενός καλού φίλου πάντα με ένα καλό πρόσχημα,να βγάλω κάποιες φωτοτυπίες ή να αγοράσω χαρτική ύλη..

Στην πραγματικότητα αυτό που αποζητώ είναι να χαθώ για 5-10 λεπτά ανάμεσα σε διαδρόμους και ράφια με βιβλία, να ξεφυλλίσω κάποια από αυτά και κάποιες φορές να προβώ και στην αγορά ενός από αυτά. Αυτή ακριβώς η διαδικασία ακολουθήθηκε με ευλάβεια και σήμερα το απόγευμα και εν τέλει βρέθηκα μπρος από το ταμείο με ένα νέο βιβλίο στα χέρια.Η νεαρή πωλήτρια (καινούργια στο πόστο της) με υποδέχθηκε με ένα δροσερό χαμόγελο και με ρώτησε :

 • Το τυλίγω,είναι για δώρο ;
 • Όχι ,της απαντώ, είναι για μένα..(ανταποδίδοντας στο χαμόγελό της ένα δικό μου)
 • Ξέρετε,η ευχαρίστηση του να κάνεις ένα δώρο ή να προσφέρεις σου δίνει πάντα μια ξεχωριστή ικανοποίηση και χαρά. Γι’αυτό ρώτησα…
 • Δε διαφωνώ αλλά σκέπτομαι μήπως τελικά αναζητώντας ακριβώς αυτήν την ικανοποίηση καταλήγουμε να χάνουμε τον εαυτό μας ,πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι για να ευχαριστήσεις πραγματικά τον εαυτό σου δίχως το άγχος για την αποδοχή των φίλων ή των γνωστών σου; Αναλογίζομαι πόσα προβλήματα πηγάζουν από αυτό το αδιάκοπο κυνήγι της ευχαρίστησης… ευχαριστώντας στην πραγματικότητα τους άλλους !

…Η αλήθεια είναι ότι αρχικά η κοπέλα σάστισε και κατόπιν χαμογέλασε..

 • Δεν έχετε και άδικο, τώρα που το σκέφτομαι ξανά από την αρχή.. Λοιπόν, το βιβλίο αυτό το κάνω δώρο στον εαυτό μου..θα σε παρακαλέσω μάλιστα να το τυλίξουμε και σε ένα όμορφο χαρτί και να βάλουμε και ένα όμορφο «φιόγκο» !

Φύλαξε τα ομορφότερα δώρα σου για σένα..

 • Επιτρέποντας στον εαυτό σου να ονειρεύεται, να φτιάχνει πλάνα, να βγάζει πάλι στο τραπέζι χάρτες για προορισμούς που παλαιότερα εγκατέλειψε.
 • Επιδιώκοντας να λες την άποψη σου και τη γνώμη σου (δίχως να προσβάλλεις τον άλλον), ανεξάρτητα από την κριτική που θα δεχθείς.
 • Επιλέγοντας να συναναστρέφεσαι ανθρώπους θετικούς, ανθρώπους που σέβονται την μοναδικότητα του χαρακτήρα σου και σου φέρονται με το σεβασμό που σου αξίζει.
 • Αποβάλλοντας το φόβο της αποτυχίας η οποία τελικά έρχεται και σου δένει τα χέρια, καταδικάζοντας σε, σε μια κατάσταση «μη δράσης». Εάν είχαμε την ευκαιρία μιας δεύτερης ζωής θα ενεργούσαμε σίγουρα με ποιο τέλειες επιλογές… μιας που θα «ξέραμε» ήδη!
 • Αντιμετωπίζοντας το βιολογικό σου σύστημα με σεβασμό όσον αφορά την τροφή που του προσφέρεις. Έχεις στομάχι και όχι καλάθι αχρήστων!
 • Ξεκινώντας αύριο κιόλας να γυμνάζεσαι με όποιο τρόπο ή μέθοδο σε ευχαριστεί. Με κάθε τρόπο, αρκεί να σηκωθείς από την καρέκλα σου 30΄ την ημέρα, κάθε μέρα εάν αυτό είναι δυνατόν!
 • Επιτρέποντας στον εαυτό σου να προχωρά σε αλλαγές με το ρυθμό σου γιατί καμιά αλλαγή δεν γίνεται “δεύτερη φύση” σε μια μέρα και επιπλέον κάθε ένας από εμάς θέλει το χρόνο του.
 • Φιλτράροντας κάθε βράδυ αυτά που σου σερβίρουν στην τηλεόραση αλλάζοντας κανάλι ή κλείνοντας την τηλεόραση ή ακόμη καλύτερα μη ανοίγοντας την καν.

Και τέλος, για να στηρίξω και τον «πρόλογο» του μικρού μου άρθρου…

Αγοράζοντας αρκετά συχνά όμορφα βιβλία, απολαμβάνοντας την ανάγνωσή τους και ταξιδεύοντας μαζί τους σε κόσμους αλλιώτικους. Μια συνήθεια τόσο αναγκαία όσο και το να πλένεις τα δόντια σου…σώζεις το μυαλό μου από την «νοητική τερηδόνα» !

Είπε πριν από πολλά χρόνια ο Αμερικανός φιλόσοφος Ralph W. Emerson :

“Το μεγαλύτερο δώρο είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου.”

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services