Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις..
Τον Λέο Μπουσκάλια τον πρωτοδιάβασα όταν ήμουν στα 16 κάπου δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Από τα πολλά όμορφα που είχε γράψει διάλεξα ένα μικρό απόσπασμα προκειμένου να προλογίσω το άρθρο μου..
“Πως αντέχεις να πεθάνεις χωρίς να γίνεις όλα όσα είσαι ; Αυτό θα το πετύχεις, αν αποφασίσεις να το κάνεις. Είναι τόσο εύκολο. ‘Έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή. Δεν αντέχω να ακούω κουβέντες όπως.. “Το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργια κόλπα”. Έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά “.
Τα λόγια του Λέο μπορούν να ξυπνήσουν εντός σου μια σειρά από θαμμένες προσωπικές σου αλήθειες και απωθημένα θα ήθελα όμως να εστιάσουμε στο εξής ένα : Το σώμα σου και όλα αυτά που έχεις ξεχάσει !
Η εξερεύνηση του βιολογικού σου δυναμικού.
Στάσου μπρος απ΄ τον καθρέπτη σου,παρατήρησε χωρίς βιασύνη τους ώμους και το στέρνο σου καθώς ανασηκώνονται σε κάθε ανάσα που παίρνεις και πως στη συνέχεια επανέρχονται στην προηγούμενη θέση κάθε φορά που «βγάζεις» αέρα.
Αν πάλι είσαι λίγο πιο τολμηρός πλησίασε το πρόσωπο σου στο τζάμι και άσε μια βίαιη εκπνοή αέρα να θολώσει τον αντικατοπτρισμό σου… Σου είναι ξεκάθαρο πλέον νομίζω.. ζεις !
Τοποθέτησε την παλάμη του χεριού σου αριστερά στο στήθος σου, δίχως κόπο μπορείς να νιώσεις τον παλμό της..
Η τραχεία και ένα ζευγάρι πνεύμονες με το θαυμαστό δίκτυο του βρογχικού δέντρου που καταλήγει στις κυψελίδες είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την πρόσληψη οξυγόνου και την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα στην βιοχημική εξίσωση που παράγει ζωή. Ο καρδιακός μυς που αναφέρθηκε πριν ως μέρος του καρδιαγγειακού συστήματος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο του σώματος σου καθώς και στην απομάκρυνση τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού.
Φέρε το χέρι σου και ψηλάφισε τον αυχένα σου.. ακριβώς στο σημείο που το κρανίο σου ενώνεται με τον λαιμό σου, κατανόησε τη λειτουργία των μυών του τραχήλου που προφυλάσσουν τους ευαίσθητους αυχενικούς σπονδύλους και μιας που τους μελετήσαμε συνέχισε ψηλαφιστά να αποκωδικοποιείς τη σοφία με την οποία σχεδιάστηκε η σπονδυλική σου στήλη. Κινητικότητα, σταθερότητα, δυνατότητα για απόσβεση μηχανικών φορτίων και ασφαλώς η διαφύλαξη εντός της (νευρικός σωλήνας) του νωτιαίου μυελού ο οποίος θεωρείται και είναι η συνέχεια του εγκεφάλου (δεν χρειάζεται να σου πω που βρίσκεται αυτός..) και με τον οποίο σχηματίζουν το περίφημο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Από το Κ.Ν.Σ ξεκινούν πλήθος νευρώνων σχηματίζοντας το Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα με ρόλο και αποστολή τόσο την μεταφορά μηνυμάτων (αισθητικοί νευρώνες) όσο και την παραγωγή κίνησης μέσω των μυών (κινητικοί νευρώνες).
Το μυϊκό σου σύστημα σε συνεργασία με ένα αξιοθαύμαστο σύνολο από οστά , συνδέσμους, τένοντες και αρθρώσεις (μυοσκελετικό σύστημα) σου επιτρέπουν να κινείσαι με ρυθμούς χαλαρούς.. ή να τρέχεις, να ισορροπείς, να κάνεις άλματα, να σηκώνεις φορτία.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να κινηθείς και να κάνεις σύνθεση κινητικών μοτίβων, εάν μάλιστα θα ήθελες ιδίοις όμασι να διαπιστώσεις την αλήθεια σε αυτά που ισχυρίζομαι δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις ένα video από αθλητές ενόργανης ή ρυθμικής γυμναστικής ή μπορείς επίσης να παρατηρήσεις την σύνθεση,την ισορροπία αλλά και την αρμονία στην κίνηση ενός χορευτή..
Για την ώρα προσπάθησε καθώς είσαι όρθιος μπροστά στον καθρέφτη σου να απομονώσεις και να σφίξεις τον δεξί σου τετρακέφαλο, κατόπιν τον αριστερό.. Με τα δυο σου χέρια σπρώξε τον τοίχο του μπάνιου και νιώσε την σύσπαση των μυών του στήθους καθώς και των βραχιόνων σου. Φέρε τα δυο σου χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι σου και ένωσε τα, προσπάθησε να σπρώξεις ψηλά προς τα πάνω ενώ την ίδια στιγμή επιχείρησε να γεμίσεις τους πνεύμονες σου με οξυγόνο, κράτα για λίγα δευτερόλεπτα την ανάσα σου και ξεκίνα να εκπνέεις αργά…
Εισπνέεις , εκπνέεις, κινείσαι… Ζεις !
Πάρε βοήθεια και…ξεκίνα να ζεις !
Μόλις με το καλό ολοκληρώσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου, καλό θα ήταν να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να καταγράψεις μια προς μια όλες αυτές τις καθημερινές δυσκολίες που σε κρατούν μακρυά από το να ζεις «δραστήρια» έστω και για μισή ώρα την ημέρα κάθε μέρα..
Έλλειψη χρόνου, κούραση που δε σε αφήνει ούτε καν να διανοηθείς κάτι άλλο πέρα από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου,άστατο πρόγραμμα εργασίας ή προσωπικής ζωής που σε αποδιοργανώνει, φόβος ότι θα αποτύχει και θα εγκαταλείψεις την προσπάθεια όπως και την προηγούμενη φορά, ιστορικό τραυματισμού ή χρόνιος πόνος που σε έχει κάνει να χάσεις το κουράγιο σου..;
Συζήτησε τη λίστα σου με έναν ειδικό και παράλληλα κουβέντιασε με τον ίδιο σου τον εαυτό. Είσαι κατασκευασμένος να κινείσαι σε πολλαπλά επίπεδα, προγραμματισμένος να προσλαμβάνεις οξυγόνο αξιοποιώντας το μέγιστο της χωρητικότητας των πνευμόνων σου, να χρησιμοποιείς την καρδιά σου με τον πλέον «οικονομικό» σε συνθήκες ακόμη και υψηλότατων απαιτήσεων, να καις γλυκόζη με ή και χωρίς οξυγόνο, να μετακινείς φορτία, να τρέχεις γρήγορα, να πηδάς ψηλά και όλα αυτά ενταγμένος με έναν τρόπο σχεδόν μυσταγωγικό μέσα στο φυσικό σου περιβάλλον.
Η κουβέντα με τον ειδικό θα σου αποκαλύψει ιδέες και μεθόδους διαχείρισης των δυσκολιών που φαντάζεσαι, θα σε προμηθεύσει με κλειδιά κι αν αυτά φανούν αναποτελεσματικά ο ίδιος θα σε ανατροφοδοτήσει εκ νέου !
Αρκεί να το δεις ζεστά …
Κι όπως έγραψε και ο Νίτσε στα 1885 :
“Υπάρχει μεγαλύτερη σοφία στο σώμα σου, παρά στους βαθύτερους συλλογισμούς σου”
Αυτή τη χρονιά λοιπόν ζήτησε βοήθεια και συμβουλές .. από κατάλληλες πηγές, οργανώσου και.. κάνε την κίνηση που από χρόνια το σώμα σου διψά και αναζητά !