Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε τον Φλεβάρη του 2019 στο περιοδικό Circulation Research, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας ξηρών καρπών μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη στηρίχθηκε σε έρευνες που περιελάμβαναν πάνω από 16,000 άτομα πριν και μετά από την διάγνωση τους με Διαβήτη τύπου 2.
Για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια τα οποία είχαν να κάνουν με τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών στην διάρκεια αρκετών χρόνων.
Συμπερασματικά: Οι άνθρωποι που έτρωγαν πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα.
- Σκέψου την ημερήσια αυτή δόση σου ως μια «βομβίτσα» υγείας η οποία είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και πολύτιμα αμινοξέα. Φέρουν δηλαδή βιοχημικό δυναμικό ικανό ώστε να συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σου.
- Αν θες να το κάνεις ακόμη πιο σωστά δοκίμασε να μουλιάσεις τους ξηρούς καρπούς σου σε ένα μπολ με φρέσκο νερό πριν τους καταναλώσεις. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από 15’ ώς και ιδανικά 6-7 ώρες. Τούτο βοηθά στην απομάκρυνση των όχι οφέλιμων για την υγεία μας φυτικών οξέων και της τανίνης αλλά και στην απενεργοποίηση των αναστολέων ενζύμων που βρίσκονται εντός των καρπών.
- Μπορείς να συνοδεύσεις την μερίδα των ξηρών καρπών με ένα φρέσκο, εποχιακό φρούτο ή μια μερίδα γιαούρτι, λίγο τυρί ή γιατί όχι να προσθέσεις αυτή στην φρέσκια και χρωματιστή σαλάτα σου!