Ψαροφαγία και καρδιαγγειακή υγεία

Οι αναθεωρημένες συστάσεις ιδανικής πρόσληψης

Είναι λίγο περισσότερο από ένας χρόνος, Μάιος του 2018, όταν στο περιοδικό Circulation δημοσιεύτηκε μελέτη https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000574 σχετική με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής του πανεπιστημίου του Harvard Dr. Eric Rimm, ο οποίος και εκπροσωπώντας την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προέβη σε αναθεώρηση των συστάσεων ιδεατής πρόσληψης Ω3 λιπαρών προερχόμενα από ψάρια και θαλασσινά.

Έπρεπε να περάσουν 16 σχεδόν χρόνια από την παλαιότερη σχετική ανακοίνωση της AHA ώστε η τελευταία να προβεί σε σύσταση για διπλασιασμό της εβδομαδιαίας πρόσληψης ψαριού ή οστρακοειδών προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα επίπεδα υγείας. Λεπτομέρεια που αξίζει να αναφερθεί, στην ανακοίνωση κάνουν λόγο για non-fried fish…

Όπως είπε ο Dr Eric Rimm, «ο όγκος της σχετικής Επιστημονικής έρευνας είναι τόσος πλέον, ώστε να μας αναγκάσει έπειτα από πολλά χρόνια (16 έτη) να περάσουμε σε νέες αναθεωρημένες συστάσεις πρόσληψης αλλά και σε επιπλέον δηλώσεις για τα αποδεδειγμένα οφέλη της κατανάλωσης θαλασσινών όχι μόνο για την πρόληψη της καρδιακής νόσου αλλά επιπλέον του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας».

Κατά τα λεγόμενα του Jo Ann Carson , Διατροφολόγου και καθηγητή στο UT Southwestern Medical Center στο Dallas, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, «μια όχι και τόσο υγιεινή προσέγγιση στην διατροφή ενός ανθρώπου η οποία ταυτόχρονα συνοδεύεται από μη επαρκή πρόσληψη Ω3 λιπαρών από ψάρια και θαλασσινά θα μπορούσε να θέσει σε σημαντικό κίνδυνο της καρδιαγγειακή του υγεία. Τα Ω3 αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών, εξασφαλίζοντας ιδανική ενδοκυτταρική & εξωκυτταρική επικοινωνία. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά (και) την καλή λειτουργία του Κ.Α συστήματος.»

Σημαντικό εδώ να λάβουμε υπόψιν δύο τρία βασικά σημεία των συστάσεων:

  • Όπως προαναφέραμε γίνεται λόγος για non fried fish, οπότε αν αγαπάς τις ψαρόσουπες ή το ψητό ψαράκι…Συγχαρητήρια, σε βρίσκω μια χαρά!
  • Σύμφωνα και με τα όσα ο Jo Ann Carson ανέφερε, ακόμη και οι vegeteranian, οι οποίοι δεν καταναλώνουν κρέας ή ψάρια, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσθέσουν στο μενού τους το ψάρι και τα θαλασσινά.
  • Οι συστάσεις μιλούν για προτίμηση σε ψάρια και θαλασσινά τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά. Στο σημείο αυτό θα κάνουμε μια στροφή προς τα Ελληνικά επιστημονικά δεδομένα: Σύμφωνα με αναλύσεις που έρχονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρωταθλητές στην περιεκτικότητα τους στα πολύτιμα λιπαρά οξέα είναι τα ακόλουθα ψάρια, γαύρος, σαρδέλα, γόπα, κουτσομούρα, μαρίδα και αθερίνα. Από πλευράς θαλασσινών καταγράφονται ως υψηλότατης αξίας το καλαμάρι, η σουπιά, το χταπόδι και τα μύδια.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσεις ότι και στην κατανάλωση του ψαριού αυτό που μετρά είναι η ποικιλία, οπότε, μπορείς να καταλήξεις σε 3-4 περιπτώσεις που ικανοποιούν τον ουρανίσκο σου αλλά δεν αδειάζουν και το πορτοφόλι σου… και να φροντίσεις και για κάτι ακόμη. Σταθερή συχνότητα! Κάθε εβδομάδα και με δύο σταθερές παρουσίες στο οικογενειακό ή το εργένικο τραπέζι σου!

Ολοκληρώνοντας…

Eίναι πολύ σημαντικό, πέρα από τα guidelines τα οποία πάντα θα υπάρχουν και πιθανόν και στο μέλλον θα έχουν ελαφρές διαφοροποιήσεις, να μην ξεχνάμε τα ιδιαίτερα βασικά και σημαντικά που διέπουν την καρδιαγγειακή υγεία:

Τα γονίδια και η κακή μας τύχη και κληρονομιά στον μεγαλύτερο βαθμό παύουν να κινούν τα νήματα της υγείας της καρδιάς μας, όσο εμείς κρατάμε γερά και σταθερά το τιμόνι του lifestyle μας. Οι επιλογές από εκεί και μετά είναι ξεκάθαρα δικές μας. Ναι σε μια διατροφή ισορροπημένη, εμπλουτισμένη και σε Ω3. Με αφορμή την αφεντιά τους…άλλωστε ξεκίνησε το παρόν άρθρο. Διακοπή καπνίσματος, άσκηση συστηματική και δια βίου (τέτοια που να ταιριάζει στις αδυναμίες μας αλλά και στα γούστα μας), διαχείρηση του στρες και επένδυση σε ένα καλό κρεβάτι! Αν σε μπέρδεψα, μιλώ για τον ύπνο σου. Μην τον αφήνεις σε δεύτερη μοίρα. Η αϋπνία μαζί με τα υπόλοιπα σκοτώνει και την καρδιά σου!

Αφήνω για το τέλος τα λόγια του απόλυτα ειδικού, αυτά του Έλληνα καρδιολόγου κ. Χρήστου Ντέλλου: «Κρατάμε ψηλά την ψυχή μας! Αγαπάμε, βοηθάμε, συγχωρούμε, γελάμε. Ελέγχουμε το θυμό μας και το άγχος. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, αλλά χαιρόμαστε και με αυτά που έχουμε. Η απληστία βλάπτει σοβαρά την υγεία, τη δική μας και των άλλων».

Στην φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο μπορείς να δεις την ποικιλία ψαριών που αποτέλεσε την πρώτη ύλη για την παρασκευή της οικογενειακής μας ψαρόσουπας, πριν από δύο μέρες. Τα ψάρια αλιεύθηκαν πρωί πρωί από τον υπογράφοντα το άρθρο και στην κυριολεξία απογείωσαν τις αισθήσεις μας λίγες ώρες μετά. Μένει μόνο σε προσεχές άρθρο να σου παρουσιάσω και την συνταγή για την ψαρόσουπα…

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services