Που η αλήθεια…και που το ψέμα;

Καθώς κοιτάς το ψαράκι…

Πιθανότατα, καθώς διαβάζεις όσα σου λέει το ψαράκι, αυτήν την στιγμή γελάς! Και πολύ καλά κάνεις! Δεν είναι λίγες οι φορές που, και εγώ, χαμογελώ με αμηχανία όταν ακούω παρόμοια σενάρια, τα οποία (κάποιες φορές) έχουν και μια πινελιά «επιστήμης», μα στο τέλος καταφέρνουν στα σίγουρα να αποσυντονίζουν τον κόσμο, ίσως να του αδειάζουν και την τσέπη, ίσως να τον οδηγούν σε κάποια διατροφική διαταραχή!

Να σου δώσω κάποια παραδείγματα:

???? Οι υδατάνθρακες είναι παχυντικοί…

???? Τα λιπαρά παχαίνουν και επιπλέον σκοτώνουν…

???? Μετά τα 30, η γη σταματά να γυρίζει, και ο μεταβολισμός σου σταματά να καίει…(φωτιά στα μπατζάκια μας..).

???? Αν δεν τρως κάθε 3 ώρες, επίσης ο μεταβολισμός σου παθαίνει το κατιτίς του…

???? Τοξίνες παντού αλλά μην φοβάσαι. Μπορείς και εσύ να κάνεις την δίαιτα των 3 εβδομάδων που αποτοξινώνει! Δε θα τρως ακριβώς αλλά θα πίνεις. Χυμούς και ματζούνια…

???? Δε σου τα’πανε καλά φιλαράκι. Η γλουτένη είναι ο εχθρός κάτω ο καπιταλισμός…(άσχετο αλλά είναι εύηχο αν το τραγουδήσεις)…

???? Νηστεία, νηστεία, νηστεία…..

✌️ Τα τρόφιμα που τρως δεν είναι πλέον αυτά που έτρωγες πριν από 20 χρόνια. Αλλά μην σκιάζεσαι: Με αυτή την σειρά παρασκευασμάτων και συμπληρωμάτων θα σώσεις την υγεία σου.

Σταματάω εδώ! Θα μπορούσα να συνεχίσω για άλλες 3 σελίδες (τουλάχιστον)!

Τι να θυμάσαι πάντα:

 Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό που τρως καθορίζει και αυτό που είσαι. Δεν ασπάζομαι δογματικά το «είσαι ότι τρως», καθώς πίσω από κάθε δόγμα 9 φορές στις 10 υπάρχει μια τουλάχιστον παγίδα! Το ποσοστό όμως πραγματικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Ποιος θα το κρίνει αυτό; Μονάχα ο γιατρός και ο διατροφολόγος σου. Και οι δύο έχουν αφιερώσει πολλά πολλά χρόνια για τις σπουδές τους και επίσης οφείλουν να έχουν χαρακτήρα «ανθρωποκεντρικό». Εάν δεν έχουν, οφείλουν να αναπτύξουν!

Θα σου πω μια ιστορία. Αληθινή και ίσως διδακτική:

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Μάνη. 3 ημέρες επιστημονικού brainstorming στα πλαίσια της ετήσιας διοργάνωσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, «Ημέρες Φυσιολογίας στη Μάνη».

Σάββατο μεσημέρι, έχουμε ολοκληρώσει και το μεσημεριανό μας γεύμα. Καθόμαστε με καφεδάκι με έναν πραγματικά πολύ σημαντικό άνθρωπο, τόσο της ιατρικής επιστήμης όσο και της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεγάλος πια σε ηλικία. Πάντα δυνατός στο μυαλό και πρόθυμος να μιλά με τους νεώτερους. Δεν θα αναφέρω το όνομά του…

Είπε ο κ. καθηγητής:

«Όλοι μιλούν με θαυμασμό για τους χειρουργούς. Με πόση δεξιοτεχνία κόβουν, αφαιρούν και ράβουν! Το μαχαίρι είναι τέχνη! Πιστεύω ότι αν δίπλα σε έναν καλό χειρουργό βάλεις έναν χασάπη…σύντομα και ο χασάπης θα μπορεί να κόβει και να ράβει άριστα εντός των ανθρώπινων Φυσιολογικών οργάνων! Το μαχαίρι είναι τέχνη και κάθε τέχνη μαθαίνεται!

Ο ευφυής όμως χειρουργός είναι και κάτι ακόμη. Το πιο σημαντικό και μοναδικό. Έχει το επιστημονικό βάθος και την εμπειρία. Μπορεί πριν κόψει να προβλέψει τα σενάρια επιπλοκής. Και όταν η επιπλοκή προκύψει να πάρει πάνω του την κατάσταση. Και να κάνει άριστη διαχείριση της επιπλοκής. Και ο ασθενής θα ζήσει…

Πρόβλεψη και διαχείριση. Αυτά κάνουν τον αποτελεσματικό χειρουργό. Αυτή είναι η πραγματική επιστήμη. Το μαχαίρι είναι τέχνη!»

To take home message: Σκέψου πριν εμπιστευτείς! Μην πιστεύεις ότι ακούς!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services