Ο πόνος είναι μέρος της Διαδικασίας…

Όταν ο Πάμπλο Πικάσο ήταν πια γέρος, καθόταν σε ένα καφενείο στην Ισπανία και ζωγράφιζε πάνω σε χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες. Δεν έδινε μεγάλη σημασία στο γεγονός, απλώς ζωγράφιζε οτιδήποτε τον διασκέδαζε εκείνη τη στιγμή – κατά τον ίδιο τρόπο που οι νεαροί έφηβοι ζωγραφίζουν πέη στις δημόσιες τουαλέτες – μόνο που αυτός ήταν ο Πικάσο, και έτσι τα πέη που ζωγράφιζε έμοιαζαν περισσότερο με κάτι κυβιστικό ή ιμπρεσσιονιστικό, αποτυπωμένο πάνω σε αχνούς λεκέδες από καφέ.

Εν πάσει περιπτώσει, μια γυναίκα που καθόταν εκεί κοντά τον κοιτούσε με δέος. Μετά από μερικά λεπτά, ο Πικάσο τελείωσε τον καφέ του, τσαλάκωσε την χαρτοπετσέτα, και την πήρε φεύγοντας.

Η γυναίκα τον σταμάτησε. «Μια στιγμή», του είπε. «Μπορώ να πάρω την χαρτοπετσέτα πάνω στην οποία ζωγραφίσατε; θα σας πληρώσω».
«Ασφαλώς», απάντησε ο Πικάσο. «Είκοσι χιλιάδες δολάρια».

Το κεφάλι της γυναίκας τινάχτηκε προς τα πίσω, λες και κάποιος της είχε πετάξει ένα τούβλο. «Πως; Μας σας πήρε μόνο δύο λεπτά να το σχεδιάσετε».

«Όχι κυρία», είπε ο Πικάσο. «Μου πήρε πάνω από εξήντα χρόνια για να το σχεδιάσω». Έβαλε την χαρτοπετσέτα στην τσέπη του και έφυγε από το καφενείο.

Να θυμάσαι πάντα ότι:

– Η βελτίωση, σε οτιδήποτε, βασίζεται σε χιλιάδες μικροσκοπικές αποτυχίες, και το μέγεθος της επιτυχίας σας βασίζεται στο πόσες φορές έχετε αποτύχει σε κάτι.

– Αν κάποιος είναι καλύτερος από εσάς, αυτό συμβαίνει, επειδή απέτυχε στο συγκεκριμένο ζήτημα περισσότερες φορές από εσείς. Εάν κάποιος είναι χειρότερος από εσάς, πιθανώς δεν έχει περάσει από όλες εκείνες τις οδυνηρές εμπειρίες μάθησης που περάσατε εσείς.

– Το εκπαιδευτικό μας σύστημα κρίνει αυστηρά με βάση τις επιδόσεις και τιμωρεί όσους δεν τα πάνε καλά. Οι φορτικοί και υπερβολικά επικριτικοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να τα σκατώσουν όσο συχνά θα έπρεπε, αλλά αντίθετα τα τιμωρούν κάθε φορά που δοκιμάζουν οτιδήποτε καινούργιο ή μη προκαθορισμένο. ‘Υστερα έχουμε και όλα τα ΜΜΕ που συνεχώς μας εκθέτουν στη μία θεϊκή επιτυχία μετά την άλλη, χωρίς να μας δείχνουν τις χιλιάδες ώρες βαρετής…εξάσκησης και ανίας που απαιτήθηκαν για να φθάσει κανείς σε αυτήν την επιτυχία.

– Μπορούμε να γίνουμε πραγματικά επιτυχημένοι σε κάτι μόνο αν είμαστε πρόθυμοι να αποτύχουμε σε αυτό.

– Ο πόνος είναι μέρος της Διαδικασίας…

Απόσπασμα από το βιβλίο του Mark Manson, THE SUBTLE ART OF NOT GIVING A FUCK.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services