Εγκλεισμός και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Ο ζωτικής σημασίας ρόλος της άσκησης

Ζούμε περίεργες μέρες. Το δίχως άλλο, όταν λίγους μήνες πριν, παραμονή πρωτοχρονιάς ανταλλάσσαμε ευχές με τους αγαπημένους μας ουδείς ήταν σε θέση να φανταστεί πως θα έρχονταν τα πράγματα μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται μοιάζουν σαν βγαλμένα από έναν βασανιστικό εφιάλτη ή ίσως καλύτερα σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Μονάχα που, ναι, αυτή είναι μια πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε όλοι μας να προσαρμοστούμε και να ζήσουμε. Έστω και αν αυτό, καθώς μας ζητούν αλλά και μας διαβεβαιώνουν, θα είναι για λίγους μήνες. Μέχρις ότου βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία. Λίγους μήνες ακόμη παραπέρα για τον ερχομό ενός εμβολίου. Να φύγει ο φόβος. Και τότε, σίγουρα, θα ξεχάσουμε…

Οι ευπαθείς ομάδες και η επικινδυνότητα του ιού

Παρατηρώντας (και στην πραγματικότητα μαθαίνοντας) τον μικροσκοπικό βιολογικό μας εχθρό όπως αυτός ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του ’19 από την Κίνα, έχουμε όλοι φθάσει σε δύο ασφαλή συμπεράσματα. Το πρώτο ό,τι εξαπλώνεται με χαρακτηριστική ευκολία. Παρουσιάζει δηλαδή εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα. Το δεύτερο χαρακτηριστικό του νέου κορωναϊού είναι ότι έχει την ικανότητα να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές (οπότε και η φροντίδα σε ΜΕΘ μάλλον αποτελεί μονόδρομο) και να οδηγεί στον θάνατο ανθρώπους οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, κατηγοριοποιούνται στην ηλικία των 65+ και φέρουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Κάποιες φορές όχι μόνο ένα. Έχουν υπάρξει βέβαια και περιστατικά αρκετά νεότερων ανθρώπων. Και σίγουρα καθώς προχωρά ο καιρός, ολοένα και παραπάνω στοιχεία θα συλλέγονται και θα καταγράφονται!

Αναζητώντας στην σελίδα του JOHNS HOPKINS MEDICINE (1) σου μεταφέρω ποιες είναι αυτές οι αναφερόμενες ως ευπαθείς ομάδες πληθυσμού:

 • Οι ηλικιωμένοι (65+): καθώς στις ηλικίες αυτές, συχνότατα, συναντώνται χρόνια νοσήματα και επιπλέον στις ηλικίες αυτές η ανοσολογική επάρκεια του οργανισμού δεν είναι ανάλογη ενός νεαρότερου οργανισμού. Ο πνευμονικός ιστός δεν έχει την ίδια ελαστικότητα και πλαστικότητα, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για αναπνευστικού τύπου επιπλοκές. Τέλος ένας γηρασμένος οργανισμός εμπεριέχει από μόνος του ένα περιβάλλον φλεγμονής. Αυτό από μόνο του αρκεί..
 • Άνθρωποι με ιστορικό εμφράγματος, καθώς η ένταση της νόσου η οποία θα πλήξει με σφοδρότητα τους πνεύμονες δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το καρδιαγγειακό σύστημα. Η καρδιά θα κληθεί να δουλέψει υπό σκληρές συνθήκες και ένα αθηρωματικό περιφερικό αγγειακό σύστημα θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σύνθετα.
 • Ασθενείς με χρόνιες νόσους των πνευμόνων όπως εμφύσημα, άσθμα, πνευμονική ίνωση και διάμεση πνευμονοπάθεια (εύλογα) αποτελούν μια κατηγορία η οποία έχει τον πρώτο λόγο στην επιπλοκή, εφόσον ασφαλώς νοσήσουν!
 • Ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ. Oι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν αρρύθμιστο γλυκαιμικό προφίλ. Καθώς μπορείς να δεις και στην αναφορά που σου παραθέτω (1) ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ιδεατό για τον ιό, ώστε να αναπτυχθεί και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση ένας αρρύθμιστος διαβήτης είναι, πάντα, μια εστία υψηλής φλεγμονής που εκφράζεται (και) με χαμηλής αποτελεσματικότητας ανοσολογικές αντιδράσεις!
 • Άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου ή ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία σχετική (American cancer Society, 2). Είναι κατηγορίες συνανθρώπων μας οι οποίοι εφόσον νοσήσουν, πιθανότατα, θα χρειαστούν νοσηλεία και αυξημένη φροντίδα.

Είναι ο εγκλεισμός και η απομόνωση ο ιδανικός τρόπος προστασίας;

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι, ναι, οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πραγματικά ασφαλείς εφόσον αποφύγουν την δημόσια έκθεσή τους και τον συγχρωτισμό. Μονάχα που αυτό δεν έρχεται δίχως παρενέργειες! Η ανθρώπινη Φυσιολογία δεν βρίσκει το ιδανικό περιβάλλον για εύρυθμη λειτουργία σε συνθήκες εγκλεισμού! Η κίνηση είναι ζωή. Η φυσική δραστηριότητα ανάβει και κρατά την φλόγα της ζωής αναμμένη!

Μια γρήγορη αναζήτηση στην σχετική επιστημονική βιβλιογραφία έρχεται να αναδείξει ότι:

 • Η ικανότητά σου για αποτελεσματικές ανοσολογικές απαντήσεις σχετίζεται άμεσα με την φυσική (σωματική) σου δραστηριότητα. Το φυσιολογικό στρες ως αποτέλεσμα κατευθυνόμενης και προσαρμοσμένης άσκησης έρχεται να ερεθίσει και να οδηγήσει σε θετικές προσαρμογές το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αυτού του είδους οι προσαρμογές μειώνουν τα επίπεδα της χρόνιας φλεγμονής, κάτι το οποίο ακούγεται (και είναι) πολύτιμο σε ασθενείς παχύσαρκους ή ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο (3,4,5). Και όπως και παρακάτω θα δεις, όχι μόνο για αυτούς!
 • Με άλλα λόγια, η άσκηση έρχεται να λειτουργήσει στην κυριολεξία σαν φάρμακο, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα τόσο στο γλυκαιμικό όσο και στο λιπιδαιμικό προφίλ των νοσούντων σε μεταβολικό επίπεδο. Η στοχευμένη άσκηση προκαλεί μια άμεση έκρηξη σε επίπεδο αντι φλεγμονωδών κυτταροκινών ( IL-6) με οφέλη τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια (6,7)!
 • Προσαρμοσμένης έντασης άσκηση, έχει μέσα από μια σειρά από σημαντικές μελέτες (8,9,10,11,12) αποδειχθεί ότι συμβάλει σε ηπιότερα και μικρότερης χρονικής διάρκειας συμπτώματα σε νοσήματα που αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ασφαλώς αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό μπορεί αυτό να ακούγεται στις ημέρες που διανύουμε!
 • Μπορεί η επίδραση της άσκησης να αποδειχθεί θετική και ωφέλιμη ως προς την μείωση του οξειδωτικού στρες; Θα μπορούσε αυτό να έχει θεραπευτικά οφέλη σε χρόνιες νόσους όπως κάποια είδη καρκίνου, την αθηροσκλήρωση, τον διαβήτη τύπου ΙΙ, την μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, την αρθρίτιδα, την στεφανιαία νόσο και σε άλλες περιπτώσεις σχετικές; Η απάντηση είναι ναι…(13,14,15)!
 • Αν θέλεις πάλι να δεις τι έχει να σου προσφέρει η άσκηση σε επίπεδο καλής ψυχολογίας, διαχείρησης του στρες και μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, θα σε παραπέμψω σε ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο μου! Άσκηση: το δίχως παρενέργειες αντικαταθλιπτικό σου…
 • Ναι, η άσκηση μπορεί να είναι το δίχως παρενέργειες αντικαταθλιπτικό σου! Σε μια περίοδο που οφείλουμε, επιπλέον, να διασώσουμε το μυαλό μας, αυτό που μπορεί να σου προσφέρει η φυσική δραστηριότητα είναι πολύτιμο!

Η διαχείριση της κατάστασης από πλευράς σου…

Επέτρεψε μου να σου μιλώ σε πρώτο πρόσωπο. Εξάλλου το παρόν άρθρο αφορά εσένα που ανήκεις σε κάποια από τις κατηγορίες που ανέφερα πριν. Σίγουρα στο διάστημα αυτό θα συνεχίσεις να παίρνεις τα φάρμακα σου. Αυτή αποτελεί μια σημαντικότατη δικλείδα ασφαλείας. Είναι σημαντικό στο διάστημα αυτό, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο ακόμη θα είναι, να παραμείνεις άριστα ρυθμισμένος! Κάθε βιοχημικός σου δείκτης σε άριστη κατάσταση, ψυχραιμία, καθαρή σκέψη, το δυνατόν καλύτερη ανοσοποιητική λειτουργία!

Ασφαλώς σύμμαχοι στην προσπάθειά σου αυτή, είναι τόσο η διατροφή σου όσο και ο καθημερινός επαρκής και ποιοτικός σου ύπνος! Θa σου δώσω κάποιες κατευθύνσεις όσο αφορά την άσκηση. Θα βασιστώ πάνω σε όσα δημοσίευσε το American College of Sports Medicine πριν από λίγες μόνο ημέρες:

 • 150′-300′ μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα. Αν το απλοποιήσουμε, αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο 30′ αερόβιας άσκησης την ημέρα. Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό; Σου δίνω κάποιες ιδέες:
 • Βάλε όμορφη μουσική (αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό ασφαλώς) και περπάτησε γρήγορα μέσα στο σπίτι σου. Ανέβα και κατέβα σκαλοπάτια, χρησιμοποίησε κάθε γωνιά του χώρου σου. Κάνε το αυτό για 10-15′. Μπορείς να το επαναλάβεις 2 ή 3 φορές μέσα στην ημέρα σου! Ένας καλός τρόπος (και ιδιαίτερα εύκολος) ώστε να ελέγχεις την ένταση της αερόβιας άσκησής σου είναι ο εξής: τσεκάρεις την αναπνοή σου να είναι τόσο γρήγορη ώστε να σου επιτρέπει να μιλήσεις, εφόσον χρειαστεί, σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας σου. Μην νιώθεις ότι σου κόβεται η ανάσα και η ομιλία…κατ’επέκταση!
 • Μπορείς να χορέψεις για 10′-15′ με την μουσική που αγαπάς. Γιατί όχι; Θα ξεσπάσεις το άγχος και τις σκέψεις που ο εγκλεισμός και η αβεβαιότητα πυροδοτεί, θα δουλέψει το καρδιαναπνευστικό, θα αιματώσεις τα εγκεφαλικά σου κύτταρα. Αξία; Ανεκτίμητη!
 • Αν το αντέχουν τα γόνατα και η μέση σου…κάνε σχοινάκι. Ή δούλεψε με έναν συνδυασμό όλων των προηγούμενων μαζί!
 • Μπορείς κάνοντας χρήση του διαδικτύου να βρεις ένα βατό για εσένα cardio πρόγραμμα σε βίντεο μορφή και να ακολουθήσεις ανάλογα με τις δυνάμεις και τις προτιμήσεις σου.
 • Μπορείς, τέλος, εφόσον διαθέτεις κάποιο στατικό ποδήλατο ή διάδρομο στο σπίτι να εκτελέσεις εκεί την αερόβια ρουτίνα σου!
 • Μια καλή εναλλακτική (μεταξύ μας η καλύτερη) είναι, κάνοντας χρήση του προβλεπόμενου sms να βγεις στον ήλιο και στον φρέσκο αέρα ώστε να κάνεις την αερόβια άσκησή σου. Ένα σημαντικό προβληματάκι στην περίπτωση αυτή είναι ότι αν όλοι σκεφτούν το ίδιο, υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσουν οι δρόμοι με περιπατητές και δρομείς… Είμαι σίγουρος όμως ότι θα τηρήσεις τις αποστάσεις και ότι άλλο προβλέπεται. Θα βρεις τον τρόπο!
 • 30′-60′ προπόνηση δύναμης, 2φορές/εβδομάδα. Εδώ θα ήθελα να σου επισημάνω κάποια πράγματα:
 • Οι γενικές κατευθύνσεις οι οποίες δίδονται, είναι ασκήσεις για όλο το σώμα, με έμφαση στις μεγάλες μυϊκές ομάδες π.χ πόδια, πλάτη, στήθος κτλ. Ασκήσεις, όπως εμείς οι γυμναστές τις ονομάζουμε, πολυαρθρικές. Εάν έχεις εμπειρία σχετική, καταλαβαίνεις αυτό που θέλω να σου πω. 3-6 ασκήσεις αυτού του είδους σε μια ζώνη επαναλήψεων από 12-18 και για 1-2 γύρους συνολικά, ανάλογα και με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι είναι πραγματικά ιδανικά. Για 2 φορές την εβδομάδα καθώς σου είπα.
 • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλτήρες, λάστιχα, ιμάντες αιώρησης, μπάλες ή απλά το βάρος του σώματός σου. Προσωπικά αυτήν την περίοδο γυμνάζομαι με 2 λάστιχα και μια μεγάλη μπάλα Pilates. Πίστεψέ με, υπάρχουν πολλοί τρόποι!
 • Μπορείς επίσης να βρεις ανάλογες εφαρμογές ή video στο διαδίκτυο.
 • Μην παραλείψεις στο τέλος κάθε συνεδρίας σου να αφιερώσεις 10′ για ασκήσεις κινητικότητας συνδυασμένες με αναπνοές! Στην κυριολεξία θα σου αποτοξινώσει την ψυχή και το κορμί! Μπορείς μάλιστα, εφόσον επιθυμείς, μια αυτοτελή συνεδρία σου να αποτελείται από τέτοιου είδους ασκησιολόγιο 1-2 φορές την εβδομάδα.

Δύο, τρία τελευταία λόγια…

Δεν ξέρουμε που ακριβώς θα μας βγάλει όλο αυτό. Κάποιοι λένε, προσωπικά μάλλον συμφωνώ, ότι γυρνάμε σελίδα. Πολλά απ’ όσα ξέραμε αλλάζουν. Η ζωή μας θα αλλάξει! Στην αλλαγή αυτό που χρειάζεται είναι προσαρμογή. Οι δεινόσαυροι δεν τα κατάφεραν! Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, σωστά;

Ας συμφωνήσουμε όμως στο εξής και ας ευχηθούμε: Θέλουμε όταν βγούμε από αυτήν την κατάσταση, για αρχή να βγούμε ζωντανοί (δεν πιστεύω να έχεις αντίρρηση…) και σε δεύτερη φάση να βγούμε υγιείς. Ψυχοσωματικά με τις λιγότερες δυνατόν πληγές. Φρόντισε τον εαυτό σου και άφησε την φροντίδα αυτή να περάσει μέσα από το κορμί σου!

Όπως έγραψε και ο Νίτσε στα 1885 : “Υπάρχει μεγαλύτερη σοφία στο σώμα σου, παρά στους βαθύτερους συλλογισμούς σου”. Πως αντέχεις να πεθάνεις χωρίς να γίνεις όλα όσα είσαι ;

Ζήτησε βοήθεια, εφόσον γυμναζόσουν πριν τα τελευταία γεγονότα, από τον γυμναστή σου. Αυτός σίγουρα γνωρίζει το ακριβές ιστορικό και τις αδυναμίες σου. Εάν νιώσεις αδυναμία ή αδιαθεσία απέφυγε να γυμναστείς και ακολούθησε τις συστάσεις των ιατρών ή μίλησε με τον οικογενειακό σου γιατρό. Όλα όσα στις προηγούμενες παραγράφους σου ανέφερα, δεν είναι τίποτα άλλο από ιδέες που βασίζονται πάνω στα Guidelines!

Σε κάθε περίπτωση όμως η Επιστήμη της Άσκησης και ειδικά όταν αυτή αναφέρεται σε κλινικούς πληθυσμούς οφείλει να δουλεύει εξατομικευμένα και βάσει ατομικής αξιολόγησης.

Εάν νομίζεις ότι μπορεί να χρειαστείς την επαγγελματική μου βοήθεια, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον ακόλουθο σύνδεσμο: Online Coaching – Healthex

Ευχές για μια σύντομη έξοδο και λευτεριά! Με υγεία!

Πηγές/Βιβλιογραφία

 1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/c/coronavirus/coronavirus-and-COVID19-who-is-at-higher-risk
 2. https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/infections.html
 3. J.L. Viana, G.C. Kosmadakis, E.L. Watson, A. Bevington, J. Feehally, N.C. Bishop, et al.Evidence for anti-inflammatory effects of exercise in CKD
 4. E.S. Evans, A.C. Hackney, R.G. McMurray, S.H. Randell, H.B. Muss, A.M. Deal, et al.Impact of acute intermittent exercise on natural killer cells in breast cancer survivors
 5. P.J. Ferrandi, B.G. Fico, M. Whitehurst, M.C. Zourdos, F. Bao, K.M. Dodge, et al.Acute high-intensity interval exercise induces comparable levels of circulating cell-free DNA and interleukin-6 in obese and normal-weight individuals
 6. K. Karstoft, B.K. PedersenExercise and type 2 diabetes: focus on metabolism and inflammation
 7. B.K. PedersenAnti-inflammatory effects of exercise: role in diabetes and cardiovascular disease
 8. D.C. Nieman, S.L. Nehlsen-Cannarella, P.A. Markoff, A.J. Balk-Lamberton, H. Yang, D.B. Chritton, et al.The effects of moderate exercise training on natural killer cells and acute upper respiratory tract infections
 9. D.C. Nieman, S.L. Nehlsen-Cannarella, D.A. Henson, A.J. Koch, D.E. Butterworth, O.R. Fagoaga, et al.Immune response to exercise training and/or energy restriction in obese women
 10. J. Chubak, A. McTiernan, B. Sorensen, M.H. Wener, Y. Yasui, M. Velasquez, et al.Moderate-intensity exercise reduces the incidence of colds among postmenopausal women
 11. B. Barrett, M.S. Hayney, D. Muller, D. Rakel, A. Ward, C.N. Obasi, et al.Meditation or exercise for preventing acute respiratory infection: a randomized controlled trial
 12. B. Barrett, M.S. Hayney, D. Muller, D. Rakel, R. Brown, A.E. Zgierska, et al.Meditation or exercise for preventing acute respiratory infection (MEPARI-2): a randomized controlled trial
 13. G.I. Lancaster, M.A. FebbraioThe immunomodulating role of exercise in metabolic disease
 14. G. Valacchi, F. Virgili, C. Cervellati, A. PecorelliOxInflammation: from subclinical condition to pathological biomarker
 15. G.J. Koelwyn, E. Wennerberg, S. Demaria, L.W. JonesExercise in regulation of inflammation-immune axis function in cancer initiation and progression
 16. https://www.exerciseismedicine.org/support_page.php/stories/?b=892

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services