Άσκηση ως ανεξάρτητο θεραπευτικό εργαλείο πρόληψης στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο

Journal of Hepatology, Exercise retards hepatocarcinogenesis in obese mice independently of weight control, 14/04/2020

Τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς μπορείς να δεις, ανακοινώθηκαν τον Απρίλη του 2020. Η παρέμβαση διήρκεσε 6 μήνες και οργανώθηκε από το Australian National University Medical School.

  • Η παρέμβαση έγινε πάνω σε ποντικάκια τα οποία γονιδιακά προγραμματίστηκαν έτσι ώστε να γίνουν παχύσαρκα και να αποκτήσουν Διαβήτη τύπου ΙΙ, στην ενήλικη ζωή τους.
  • Στα ποντικάκια επίσης εγχύθηκε, σε χαμηλή δόση, παράγοντας ο οποίος ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
  • Τα μισά από τα ποντικάκια αφέθηκαν ελεύθερα στο να τρέχουν όποτε επιθυμούσαν στον τροχό τους (voluntary exercise).
  •  Τα άλλα μισά δεν είχαν την ίδια ευκαιρία για άσκηση. Κρατήθηκαν αδρανή από φυσική δραστηριότητα.
  • Κατά την διάρκεια των πρώτων 3 μηνών τα δραστήρια ποντικάκια συγκράτησαν σε ένα βαθμό την αύξηση του βάρους. Στο τέλος της μελέτης όμως, 6 μήνες μετά, ακόμα και αυτά κατέληξαν παχύσαρκα.
  •  Στο τέλος του 6μήνου, οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα ποντικάκια και βρέθηκαν μπροστά στα εξής δεδομένα: Ο πληθυσμός των παχύσαρκων τρωκτικών τα οποία δεν γυμναζόντουσαν ανέπτυξαν ηπατικό καρκίνο. Κανένα από τα, επίσης παχύσαρκα, τρωκτικά τα οποία έτρεχαν στον τροχό τους δεν ανέπτυξε καρκινικά όγκο στο ήπαρ!
  •  Πάνω από 800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο διαγνώσκονται με ηπατικό καρκίνο. Ο καρκίνος του ήπατος είναι στην πρώτη θέση από πλευράς θνησιμότητας, καταμετρώντας κάθε χρόνο πάνω από 700.000 θανάτους.
  • Η παχυσαρκία και ο Διαβήτης τύπου ΙΙ αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης NAFLD (Μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος), που κάποιες φορές καταλήγει σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Συνήθως οι ασθενείς με NAFLD καταλήγουν από επιπλοκές του Μεταβολικού Συνδρόμου.
  • Στην εξαιρετική μελέτη του C. Farell και των λοιπών ερευνητών (Και με Ελληνική συμμετοχή), η οποία μας έρχεται από το Australian National University Medical school, τα με Φυσική Δραστηριότητα ποντικάκια κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα με τα κακά τους γονίδια!

Εντυπωσιακό; Σαφώς!

To take home message:

Η άσκηση αποδεικνύεται, ακόμη μια φορά, ανεξάρτητος θεραπευτικός παράγοντας πρόληψης (και) για τον καρκίνο του ήπατος. Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό; Ανεξάρτητα κιλών!

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ακόμη πιο επικίνδυνη και από την παχυσαρκία είναι η ανάσκητη παχυσαρκία. Στην πράξη λοιπόν και εφόσον οι μοριακοί μηχανισμοί της νόσου σε ανθρώπους και ποντίκια είναι παρεμφερή, η τακτική μέτριας έντασης άσκηση θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει την δημιουργία καρκίνου σε εγκατεστημένη νόσο του ήπατος.

Εάν επιθυμείς να δεις το πλήρες paper: https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(20)30104-5/pdf

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services