Αδυνάτισμα: manual επιβίωσης στην κριτική των άλλων και του μυαλού σου.

Η κόλαση είναι οι άλλοι…

Αφορμή για το σύντομο, αυτή είναι η πρόθεσή μου, άρθρο η σημερινή web επικοινωνία με ασκούμενή μου στα πλαίσια της μηνιαίας συνεδρίας μας. Να σχεδιάσουμε παρέα και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα!

Είναι πραγματικά απίθανο το πως περνά ο χρόνος. Ειδικά την περίοδο αυτή που διανύουμε. Ένας χρόνος όπου η ατάκα «οι επόμενες 2 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», μας έκαναν συν τοις άλλοις να χάσουμε και την αίσθηση των εβδομάδων που απλά κυλούν. Δίχως, ασφαλώς, να ρωτούν!

Το περιστατικό…

Η Χ. πίσω από την web κάμερά της ήταν εμφανώς προβληματισμένη. Είναι ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που ξεκίνησε να δουλεύει στην αλλαγή των διατροφικών της συνηθειών. Να εκπαιδεύεται στην διαχείριση της τροφής, να μαθαίνει να προετοιμάζει τα γεύματά της και να τα απολαμβάνει. Να μην στερείται τίποτα!

Μέντοράς της σε αυτήν την διαδρομή ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας. Ιδρυτής επιπλέον του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Έχει την σημασία του αυτό!

Η άσκηση μπήκε στη ζωή της Χ. εδώ και 10 μήνες. Λόγω (και) των ειδικών συνθηκών τις οποίες επιβάλλει ο ιός, η συνεργασία μας στήθηκε και διατηρείται μέσα από τις remote υπηρεσίες μου. Στόχος μας ήταν εξ΄αρχής και παραμένει ο ίδιος: η εγκαθίδρυση της συνήθειας της φροντίδας μέσα από την στοχευμένη φυσική δραστηριότητα. Και ακριβώς επειδή είναι στοχευμένη, επιπλέον αποσκοποπεί στην ενδυνάμωση τόσο του μυοσκελετικού όσο και το καρδιοαναπνευστικού της συστήματος, λαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους υπόψιν. Παράμετροι που για κάθε άνθρωπο , για σένα και για μένα, είναι ξεχωριστές!

«Σε βλέπω θαυμάσια», της είπα αυθόρμητα καθώς άνοιξε η κάμερα. Κάθε μήνα όλο και πιο φρέσκια, όλο και πιο όμορφη!

Ήταν προβληματισμένη. Και ο προβληματισμός της πυροδοτήθηκε επιπλέον από το σχόλιο ανθρώπου του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος ο οποίος αξιολόγησε την επί ένα ολόκληρο χρόνο προσπάθεια της ως: σιγά τα λάχανα…,14 κιλά εγώ τα χάνω μέσα σε 3 μήνες!

Η πρώτη σου αντίδραση κάθε φορά που ακούς τέτοιου είδους όμορφα λόγια…

Από τα συμφραζόμενα πιθανότατα κατάλαβες ότι η Χ. μέσα σε ένα χρόνο έχασε μόνο…14 κιλά και συνολικά 40cm από όλο της το σώμα (4-5 σταθερά σημεία όπου συνηθίζουμε οι ειδικοί να δουλεύουμε με την μεζούρα μας).

Η κουβέντα μας κράτησε για 40′ συνολικά. Δε θα σε κουράσω με όλες τις λεπτομέρειες. Θέλω μέσα από το άρθρο αυτό να σου δώσω έναν μικρό μπούσουλα. Ναι, το εννοώ: 4-5 βασικά bullets τα οποία όσο πιο καλά κατανοήσεις και ξεκινήσεις να εφαρμόζεις στη ζωή σου (το αδυνάτισμα είναι μόνο μια παράμετρος) τόσο πιο όμορφα θα πετυχαίνεις τους προσωπικούς σου στόχους. Τους δικούς σου και όχι τους άλλους τους «φορετούς».

Πάμε λοιπόν…

  • Ένα χρόνο μετά: το πρώτο και μοναδικής αξίας επίτευγμα είναι ότι είσαι ακόμη εδώ. Το εννοώ! Ξέρεις, τόσο οι επίσημες στατιστικές όσο και η 25ετής εμπειρία μου στην δουλειά αυτή λένε ότι η διαδικασία της απώλειας βάρους χαρακτηρίζεται από μια «χρόνια» ταλαιπωρία μέσα από νέα ξεκινήματα και δεκάδες θλιβερά drop out! Οι λόγοι πολλοί και θα καταλάβεις τι εννοώ καθώς θα διαβάζεις τα επόμενα bullets! Να χαίρεσαι λοιπόν, να προσφέρεις στον εαυτό σου μια αγκαλιά επιβράβευσης διότι ένα χρόνο μετά είσαι εδώ. Σταθερά και με συνέπεια!
  • Κάθε φορά που ακούς ένα σχόλιο για το βάρος, την εμφάνιση ή τις επιδόσεις σου μάθε να παρατηρείς! Εξασκήσου στο να κάνεις ένα βήμα πίσω και να παρατηρείς: ποιος είναι αυτός που κάνει το σχόλιο; Όλοι θέλουν το «καλό» σου και σπεύδουν με καλές προθέσεις να σου πουν (πολλές φορές) το μακρύ και το κοντό τους. Ο θείος, η ξαδέρφη, η γειτόνισσα, ο φίλος και πολλές φορές, δυστυχώς, ο γονιός. Μια πρέπει να είναι η προσέγγισή σου: κατανοώ το «γιατί» το λέει —- δεν το παίρνω προσωπικά (θα καταλάβεις το γιατί σε λίγο) —- το προσπερνώ με αυτοπεποίθηση και συνεχίζω το δρόμο μου!
  • Γενικά μιλώντας, είναι πολύ σύνηθες (είναι στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία) αυτός που σχολιάζει να προβάλλει πάνω σου τις δικές τους πεποιθήσεις, φόβους, ανομολόγητα κόμπλεξ ή ζόρια. Είναι απείρως ευκολότερο αντί να στρέψω το βλέμμα μου στο βρώμικο σαλόνι μου και να πιάσω σκούπα και φαράσι, να ασχοληθώ με το βρώμικο τζάμι του γείτονα απέναντι ή με την στραβή…του μύτη! Δεν κάνει το σαλόνι μου πιο καθαρό (ασφαλώς) αλλά με βοηθά να αποστρέφω το βλέμμα από την δύσκολη ζωή μου. Πάνω σε τούτο θα μπορούσα να πατήσω και να εξηγήσω, με τη δική μου οπτική, μια σειρά από διαχρονικά προβλήματα αυτού του κόσμου σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό αλλά δεν είναι στόχος του άρθρου κάτι τέτοιο!
  • Πρωτάθλημα δεν παίρνει (απαραίτητα) η ομάδα η οποία κερδίζει τα 2-3 κρίσιμα ντέρμπι της χρονιάς. Το πρώτο και απαραίτητο στοιχείο που διακρίνει τον πρωταθλητή είναι αυτό: Συνέπεια & σταθερότητα. Ο πρωταθλητής αγκαλιάζει το λάθος και την ήττα. Αλήθεια στο λέω. Ο πρωταθλητής λειτουργεί με σκεπτικό ανάπτυξης. Ο πρωταθλητής δεν γκρινιάζει διαρκώς και είναι ανθεκτικός στην κριτική. Μέσα από μια ήττα θα αναζητήσει να βρει τα αδύναμα σημεία και κατόπιν βήμα βήμα, με τη βοήθεια των προπονητών του να δουλέψει πάνω σε αυτά! Υπάρχει λοιπόν και το δεύτερο στοιχείο που καθορίζει τον πρωταθλητή: συνεχής δουλίτσα για αυτοβελτίωση!
  • Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι πρωταθλητής. Δεν χρειάζεται καν σου λέω. Χρειάζεται να είσαι εσύ με τα ξεκάθαρα μηνύματα μέσα σου για τους στόχους σου. Πίσω από μια προσπάθεια να χάσεις τα κιλά σου, πολλές φορές, βρίσκονται πολλές άλλες φορετές σκέψεις και «πιστεύω». Πριν καν ξεκινήσεις να κυνηγάς από πίσω μια ζυγαριά μίλησε με έναν καλά εκπαιδευμένο ειδικό ώστε να τα ξεκαθαρίσεις όλα αυτά. Η εμπειρία μου λέει ότι στο τέλος θα φτάσεις να πετάξεις και την ίδια τη ζυγαριά!
  • Η ζυγαριά είναι εντελώς παραπλανητική για τις πραγματικές σου επιδόσεις αφ’ ενός. Από την άλλη, πίστεψε με, κανείς σοβαρός επιστήμονας (διατροφολόγος, ιατρός, επιστήμονας της άσκησης) δεν μπορεί να αξιολογήσει το γιατί η ζυγαριά σου αποφάσισε σήμερα να σε δείξει 500gr παραπάνω σε σχέση με χθες. Εάν προσπαθήσει, ντε και καλά, να ερμηνεύσει κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι το κάνει μέσα από ένα παιχνίδι υποθέσεων. Εάν δε, το κάνει και με επιστημονικοφανές ύφος θα σε συμβούλευα να αλλάξεις ειδικό! Τα μόνα αδιαπραγμάτευτα σταθερά στοιχεία που έρχονται να στεφανώσουν με επιτυχία την προσπάθειά σου είναι αυτά: Τα ρούχα σου που μπαίνουν πιο άνετα, το σώμα σου που το νιώθεις πιο δυνατό και ευέλικτο και το χαμόγελο με το φρέσκο βλέμμα σου που δείχνουν ότι όλα ρέουν αβίαστα!

Άσε τον χρόνο να είναι σύμμαχος σου…

Μην βιάζεσαι, μην επιθυμείς την γρήγορη αλλαγή. Ξέρω ότι έρχομαι να πάω κόντρα σε όλη την φιλοσοφία μια εποχής που θέλει τα πάντα να τρέχουν γρήγορα. Από το αυτοκίνητο μέχρι την wi fi σύνδεσή σου! Σκέψου όμως ότι όλα τα πραγματικά πολύτιμα θέλουν τον δικό τους απαραίτητο, τον δικό τους ζωτικό χρόνο!

Σκέψου: Χρειάστηκαν 9 μήνες αναμονής για να πάρεις την πρώτη σου ανάσα σε αυτόν τον κόσμο!

Κλείνω με αυτό γιατί το αγαπώ πολύ!

Αντίο, είπε εκείνος…
Αντίο, είπε η αλεπού.

Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι απλούστατο: δεν βλέπουμε καλύτερα παρά με την καρδιά. Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια.
-το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια. Επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται.
-Είναι ο χρόνος που έχασες για το τριαντάφυλλό σου, που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό!
-Είναι ο χρόνος που έχασα για το τριαντάφυλλό μου… είπε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται.
-οι άνθρωποι ξέχασαν αυτή την αλήθεια, είπε η αλεπού, μα εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Γίνεσαι για πάντα υπεύθυνος για όσα ημερώνεις. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου…
-είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται.

Για εξατομικευμένες συνταγές άσκησης, τέτοιες που να σε οδηγούν στους στόχους σου σεβόμενες την ξεχωριστή σου ύπαρξη και ιδιαιτερότητες, δες εδώ: https://www.healthex.gr/online-form/

Σύντομα θα μιλήσουμε για τις ανάγκες σου!

Μέχρι τότε να φροντίζεις, όπως μπορείς, τον εαυτό σου!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services