Χρόνιο stress: the facts

Ας ξεκινήσουμε με μια αντικειμενικά άνευ αμφισβήτησης παραδοχή:

Το stress είναι αναπόφευκτο και θα μπορούσα μάλιστα με επιστημονικά δεδομένα να ισχυριστώ ότι το ελεγχόμενο stress είναι και απαραίτητο για τη ζωή!

Stress στην εργασία, για οικογενειακούς λόγους, σχέσεις διαπροσωπικές, οικονομικές δυσκολίες, μεγάλωμα των παιδιών κτλ.

  • Το πρόβλημα σου ξεκινά από τη στιγμή που η έκθεση σου σε στρεσογόνες συνθήκες είναι δίχως έλεγχο και για μακρύ χρονικό διάστημα. Το αναφερόμενο ως long term chronic stress σε καταστρέφει. Αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου σου και σου προκαλεί πιθανόν και μόνιμες δυσλειτουργίες και καταστροφές.
  • Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ύπαρξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού μας εγγυάται ότι κάθε ουσία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα θα μείνει μακρυά από το ευαίσθητο όργανο. Ωστόσο, το χρόνιο stress αλλοιώνει την αποτελεσματικότητα του και προοδευτικά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε παθογόνα, τοξίνες και άλλα χημικά επιβλαβή από τα οποία βάλλονται ευαίσθητα τμήματα του εγκεφάλου.
  • Το stress μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα για παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων ή να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα τους για επιβίωση. Προάγει την παραγωγή ελευθέρων ριζών στον εγκέφαλο, σαμποτάρει την μνήμη και την ικανότητα σου για μάθηση.
  • Συναίσθημα και ικανότητα αυτοελέγχου δεν μένουν ανεπηρέαστα και προοδευτικά μεταβάλλεσαι σε ένα άνθρωπο που αδυνατεί να διαχειριστεί με «λειτουργικό» τρόπο προβλήματα και δυσκολίες.Ο τρόπος με τον οποίο πλήττεται η περιοχή που ονομάζεται αμυγδαλή, σε κάνει ευαίσθητο σε φοβίες και σιγά σιγά μπορείς να κλείνεσαι όλο και περισσότερο στο καβούκι σου…. Αυτό από μόνο του σου προκαλεί επιπλέον Stress!
  • Σημαντικοί για την διάθεση σου για ζωή νευροδιαβιβαστές/ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη δυσκολεύονται όσον αφορά την παραγωγή αλλά και το «κούμπωμα» τους στους κατάλληλους υποδοχείς. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε κατάθλιψη ή (και) εθισμούς.Ταυτόχρονα μπορείς να έχεις αυξημένες πιθανότητες για νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον.

Ρίξε μια προσεχτική ματιά στο video και για αρχή ξεκίνα προκειμένου να θέσεις τα όρια σου!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εγγραφείτε στο newsletter μου

Copyright © 2019, Δημήτριος Βουδούρης
Δημιουργήθηκε με 💪 από την EDL Services